Köszöntő

Kedves Látogató!

Köszöntöm a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának (DETEP) honlapján!

Az emberi erőforrásokkal való gazdálkodás kulcskérdései közé tartozik világszerte a tehetségek azonosítása és kibontakoztatása. A fejlett és feltörekvő gazdaságok és társadalmak ilyen irányú törekvéseiket főként az iskolarendszeren keresztül, azon belül is elsősorban az egyetemek segítségével kívánják megvalósítani.
Az egyetem küldetéséhez tartozik, hogy felismerje a tehetséget, és a maga eszközeivel segítse, előmozdítsa annak fejlődését, érvényesülését. Ez nem csupán egy szép feladat, vállalás az intézmény részéről, de elsőrendű érdek is, a társadalom elvárása, amit az oktatás, a képzés minden szintjén egyre inkább megjelenít.
Az egyetemi tehetséggondozás és a tudományos pályára való felkészítés, a kutatói utánpótlás képzése összhangban állnak egymással, és ezeket a célokat a legnagyobb hatékonysággal az önálló kutatási eredmények időről időre történő nyilvános bemutatása, mások eredményeivel való összemérése révén lehet megvalósítani. A tudományos rendezvények megfelelő kereteket biztosítanak mindehhez, és alkalmat is adnak arra, hogy egy ország, egy régió tehetséges és szakmai ambíciókkal is rendelkező egyetemi hallgatói összemérjék felkészültségüket egy-egy adott képzési és tudományterületen.
A Debreceni Egyetemen az országban elsőként alakult meg a 2000-es évek elején a komplex tehetséggondozás, mely nemcsak a tudásra épít, hanem szemléletbeli változást és személyiségfejlődést is kínál a programban résztvevőknek.
Büszkék vagyunk rá, hogy egykori DETEP-eseink közül számos PhD-s, elismert kutató, és szakember került ki, akik választott szakmáikban továbbra is kimagasló teljesítményeket nyújtanak.

Dr. Csernoch László

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 14. 13:10